Stop Comerțului Ilegal cu Specii Protejate !!!

4 august 2015

Stop Comerțului Ilegal cu Specii Protejate – SCISP nu este doar un titlu de articol, este chiar numele unei organizații non-guvernamentale din România care activează din toamna anului 2014.

Comerțul ilegal cu specii protejate este monitorizat în alte state ale lumii de către autoritățile publice, de instituții sau departamente dedicate ale acestora. Această activitate este asimilată ca gravitate, implicații și venituri generate altor activități ilegale notorii precum comerțul cu arme, droguri sau obiecte de artă furate. În România, din pricina limitărilor în termen de efective și fonduri, această activitate nu este efectuată decât în mod punctual, și anume la sesizarea explicită a publicului. Legislația actuală, conform relatărilor unui comisar al Gărzii Naționale de Mediu, nu permite autosesizarea comisarilor GNM, decât prin reclamație. Nu există un comisar care să monitorizeze activ piața online pentru a identifica comerțul ilegal cu specii protejate, așa cum există în Italia spre exemplu.

Ca multe alte inițiative frumoase, SCISP a luat ființă pe Facebook și este format din biologi, ecologi, crescători experimentați de reptile și din voluntari cu pasiuni comune conștienți de importanța conservării biodiversității, dar și de limitele resurselor și capacității instituțiilor românești cu atribuții în domeniu.

Cum se ajunge ca o persoană care face comerț ilegal cu specii protejate din România să fie dată pe mâna Poliției sau a Gărzii de Mediu ne explică chiar unul dintre reprezentanții acestui ONG, Oriana Hurdugan.

Modul nostru de operare este următorul: o parte din voluntari scanează după cuvinte cheie anunțurile puse de populație pe site-urile specializate în mica publicitate, salvează anunțurile în format electronic și le postează pe grupul de pe Facebook. Acolo, în funcție de specia menționată în anunț și de locația geografică a celui care a pus animalul în vânzare, unul dintre voluntari ia contact cu vânzătorul și evaluează situația. Se pun întrebări menite să determine buna-credință a celui care vinde animalul, gradul său de informare cu privire la statutul speciei în cauză, originea animalului (capturat din natură, găsit, primit, cumpărat) timpul petrecut în captivitate, vârsta și motivul pentru care este vândut. Se informează vânzătorul asupra faptului că specia deținută și vândută este protejată de legea românească și internațională și asupra faptului că, punând animalul la vânzare, se expune întocmirii unui dosar penal soldat cu pedepse mergând, conform legii, între amendă penală de la 10 000 la 40 000 RON până la închisoare între 3 luni și 1 an. Se propune invariabil eliberarea animalului, sau dacă nu este posibil, animalul va fi preluat pentru eliberare de către voluntarii noștri.

Țestoasa de uscat dobrogeană (Testudo graeca ibera)

Țestoasa de uscat dobrogeană (Testudo graeca ibera)

Au fost și cazuri în care starea de sănătate a animalului la preluare nu permitea eliberarea sa imediată (datorită menținerii în condiții improprii o perioadă îndelungată – din ignoranță în majoritatea cazurilor, din indiferență în anumite situații), în aceste situații voluntarii noștri au asigurat din propriul buget îngrijirea animalelor până la reabilitare completă (costuri cu tratamente medicale, alimentație și suplimente specifice).

În cazul în care deținătorul este necooperant (unii devenind chiar violenți și amenințători) și colectează exemplare din natură în cunoștință de cauză (știind că face un lucru ilegal) pentru a le comercializa în țară sau în străinătate, voluntarii noștri sesizează Garda de Mediu și Inspectoratul Județean de Poliție cu jurisdicție în județul de unde provine anunțul, punând la dispoziția autorităților dovezile strânse.

Cu ce probleme vă confruntați în urma acestor acțiuni?

Cu multă necunoaștere privind speciile protejate de reptile și păsări din mediul lor imediat apropiat (hibernacule de reptile distruse, pui de răpitoare luați din cuiburi și țestoase luate din câmp sau din baltă pe motiv că „Le-am găsit, dar nu-i nimic că doar sunt atâtea, să aibă și copilul ceva de joacă”). Cu neputința (în anumite cazuri chiar ignoranța) autorităților publice, inclusiv în rândul angajaților de la Garda de Mediu. Această instituție nu are capacitatea necesară (ca efective de personal, resurse financiare și nu numai) de a se implica în acțiuni proactive – precum monitorizarea activităților comerciale ilegale online – așa cum o fac instituțiile echivalente din alte state europene. O altă problemă cu care ne confruntăm zilnic este combaterea ignoranței în discuțiile cu vânzătorii de animale protejate.

Uneori membrii SCISP sunt nevoiți să explice exact care este statutul animalelor protejate, cum arată specia respectivă și ce legi o protejează. A fost chiar și un caz în care s-a sesizat la Inspectoratul Județean de Mediu din Cluj un exemplar de Țestoasă de apă (Emys orbicularis) comercializat online, cu menționarea legilor care protejează acestă specie, iar răspunsul primit de la o doamnă comisar a fost că specia nu este protejată de nici o lege și comerțul nu este ilegal. A trebuit să formulăm o nouă reclamație și o sesizare a doamnei comisar la sediul central din București pentru soluționare. Totul a durat aproximativ o lună, iar doamna respectivă a fost atenționată și trasă la răspundere.”

Țestoasa de apă (Emys orbicularis)

Țestoasa de apă (Emys orbicularis)

Câte cazuri au fost rezolvate până acum din totalul acestora?

Până în prezent au identificate un număr de 151 de anunțuri de vânzare, însă nu la toate au putut fi trimise sesizări deoarece nu conțineau suficiente date despre vânzător. Doar la un sfert dintre acestea au putut fi trimise sesizări.”

Ce planuri de viitor are acest ONG?

În viitor dorim să implementăm mai multe acțiuni de informare în școli și licee, conștientizând copiii despre speciile protejate din zona în care locuiesc, despre nevoile acestora precum și despre ceea ce înseamnă infracțiunea de a captura sau deține o specie protejată.

Felicitări pentru acestă inițiativă și sperăm ca în urma acțiunilor voastre oamenii să devină conștienți de pericolul la care se expun și să încerce să protejeze animalele, nu să le comercializeze sperând că se vor îmbogăți. tion data for the seller.”

What are the next steps of the NGO?

Among others, an important and large impact target is to implement several large information actions in schools and high schools, making children aware of the protected species they can encounter in their immediate vicinity, in the fields and ponds around their village or town. We want to educate them on the animal needs as well as on the meaning of crime against nature by capturing or detaining a protected species.

Congratulations for your initiative and we hope that following your actions, people will become increasingly aware of the danger they face and will turn to protecting the animals not selling them for profit.

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube