Broasca roșie de pădure (Rana dalmatina)

7 decembrie 2015
Rana-dalmatina-Foto

Este o specie monotipică, trăind în țările mediteraneene, în țările balcanice și în centrul Europei. [3, 4] Cele mai nordice populații au fost semnalate în Suedia și Danemarca. [5]

Distribuția speciei Rana dalmatina în Europa [5]

Distribuția speciei Rana dalmatina în Europa [5]

În România acestă specie poate fi întâlnită între altitudinea de 0 și 800 de metri, predominând în centru și vestul țării. [3, 4]

Distribuția speciei Rana dalmatina în România [2]

Distribuția speciei Rana dalmatina în România [2]

Morfologie. Este o specie zveltă și elegantă. Lungimea capului este aproximativ egală cu lățimea. Botul este ascuțit, nările se află la jumătatea distanței dintre ochi și vârful botului, iar spațiul internazal este mai mare decât spațiul interorbital. Pupila este orizontală, irisul este de culoare roșu auriu cu puncte negre, iar timpanul distinct. Degetele membrelor anterioare sunt terminate obtuz, primul fiind mai lung decât al 2-lea. Membrele posterioare sunt foarte lungi, articulația tibio-tarsală la adulți depășind vârful botului atunci când membrul este întins înainte. Degetele membrelor posterioare sunt prevăzute cu o membrană interdigitală ce acoperă ½ – ¾ din lungimea lor. Tuberculii subarticulari sunt mari și proeminenți, iar tuberculul metatarsal intern mic, proeminent și oval. La această specie tegumentul poate fi neted sau cu puține glande neproeminente. Pliul dorso-lateral este bine dezvoltat, îngust, uneori întrerupt, mărginind superior pata temporală. Ventral tegumentul este neted, acoperit cu granulații fine în jumătatea inferioară internă a coapselor. Masculul se diferențiază de femele prin dezvoltarea puternică a membrelor anterioare, corpul mai scurt și membrana interdigitală foarte dezvoltată, având marginea dreaptă sau convexă în perioada de reproducere. De asemenea, pe partea internă a primului deget al membrului anterior se disting 2 calozități nupțiale. La această specie sacii vocali sunt absenți. [3, 4]

Coloritul dorsal variază între gălbui-cenușiu, galben-cărămiziu, roz-cenușiu și brun. Poate fi uniform sau stropit cu puncte negre, rareori se disting pete mici și negre pe spate și în lateralele corpului. Pliurile dorso-laterale sunt de culoare mai deschisă spre interior și de o pigmentație mai închisă pe partea exterioară. Între omoplați există un desen de culoare închisă în formă de Ʌ (mai mult sau mai puțin distinct). Regiunea lombară este mai deschisă, de culoare galbenă. Pe membrele posterioare se disting dungi transversale de culoare brună sau cafenie. În regiunea temporală este distinctă o pată mare de culoare cafenie ce se subțiază până la nări, conținând spre vârful botului. Coloritul ventral este alb-lăptos, iar pe partea internă a membrelor posterioare coloritul se exprimă print-un galben-roșiatic, cu vermiculații fine. [3, 4]

Ecologie. Broasca roșie de pădure este o specie terestră fiind întâlnită în regiunile cu păduri de foioase, între altitudinea de 0-800 m. Este o specie ce trăiește preponderent pe uscat, fiind întâlnită în apă doar în perioada de reproducere. [6] Are activitate diurnă, iar noapte stă ascunsă în tufe sau sub litieră. Este cea mai bună săritoare dintre broaștele din țara noastră, putând atinge lungimea de 2 metri și înălțimea de 1 m într-un singur salt. Iernează pe fundul apelor, cufundate în mâl. [3, 4] Se hrănește cu nevertebrate ca insecte, omizi, păienjeni, greieri, crustacee etc.. [1]

Reproducere. Perioada de reproducere durează din martie până în aprilie. Împerecherea se desfășoară noaptea cu amplexus-ul de tip axilar. Ponta este depusă în bălțile din pădure sau din vecinătatea acesteia sub forma unei grămezi, fixată de o creangă sau de o plantă submersă și cuprinde între 700 și 1400 de ouă. Oul are culoarea cafeniu închis. Metamorfoza durează aproximativ 2 luni și jumătate. [3, 4]

Legislație. În România, specia este protejată prin Legea Nr. 13 din 1993, prin care România ratifică Convenția de la Berna (Anexa II), Directiva Europeana 92/43/EEC (Anexa IV) și de asemenea de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări ulterioare (Anexa IVA), fiind considerată o specie de interes comunitar ce necesită o protecție strictă. [7, 8, 9]

Conform clasificării IUCN, la nivel mondial specia are un statut de preocupare minimă (LC), iar în Cartea Roșie a Vertebratelor din România specia este notată ca fiind vulnerabilă (VU). [6, 10]

Bibliografie

1. Cicort-Lucaciu A.S., Sas I., Roxin M., Badar L., Goilean C., (2011): The feeding study of a Rana dalmatina population from Carei Plain. South Western Journal of Horticulture, Biology and Environment 2(1): 35-46

2. Cogălniceanu D., Szekely P., Samoilă C., Iosif R., Tudor M., Plăiaşu R., Stănescu F., Rozylowicz L., (2013): Diversity and distribution of amphibians in Romania, Zookeys 296:25-57.

3. Fuhn  I. E.,  (1960):  Amphibia. In: Fauna  R.P.R.,  Vol.  XIV,  Fasc.  1, Editura  Academiei Republicii Populare Române, București.

4. Fuhn I.E., (1969): Broaște, șerpi, șopârle. Editura Științifică, București.

5. Gasc J.P., Cabela A., Crnobrnja-Isailovic, Domen D., Groessenbacher K., Haffner P., Lescure J., Martens H., Marinez Rica J.P., Maurin H., Oliveira M.E., Sofianidou T.S., Veith M., Zuiderwijk A., (1997): Atlas of Amphibians and Reptiles in Europe. Societas Europaea Herpetologica & Museum National d’Histoire Naturelle, Paris.

6. Iftime A., (2005): Reptilia. In: Botnariuc & Tatole (eds): Cartea Roșie a Vertebratelor din România, Editura Academiei Române, București.

7. ***Legea 13 din 1993 prin care România ratifică Convenția de la Berna.

8. ***Directiva Europeana 92/43/EEC.

9. ***Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări ulterioare.

10. *** www.iucnredlist.org

facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *